Als een groepje ondernemers besluit om samen een product te ontwikkelen kunnen ze dat bedrijfstechnisch op verschillende manieren doen. Het meest voor de hand liggend is het om een BV of een VOF op te richten. Beide hebben hun voordelen. Bij een VOF is geen startkapitaal nodig en is het niet nodig om een notaris in te schakelen. Een VOF kan simpelweg worden opgericht bij de Kamer van Koophandel. Bij de boekhouding VOF is iedereen hoofdelijk aansprakelijk in het geval van verliezen.
Belastingen
Eén van de redenen of te beslissen of er een VOF of een BV wordt opgericht is de verwachte jaarlijkse winst. Belastingtechnisch maakt dat namelijk veel verschil. Als verwacht wordt dat er geen hogere winst wordt gemaakt dan € 80.000 is een VOF belastingtechnisch de beste keus. Dat komt omdat de participanten van een VOF gebruik kunnen maken van zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Bij een BV is dat niet het geval, maar die bedrijfsvorm is belastingtechnisch voordeliger als er meer winst wordt gemaakt dan die € 80.000.
Boekhouding VOF lijkt op ZZP
Omdat er bij een VOF hoofdelijke aansprakelijkheid is, moet de boekhouding VOF altijd op orde zijn. Op zich stelt de boekhouding van een VOF niet zo veel voor, want hij ziet er grotendeels zo uit als de boekhouding van een ZZP’er. Het wordt echter afgeraden om die boekhouding te laten bijhouden door één van de ondernemers in de VOF. Er bestaat immers altijd een kan dat de boekhouding niet helemaal up-to-date is. Als er op dat moment betalingsproblemen ontstaan kan dat tot zeer vervelende situaties leiden. Daarom kan de boekhouding VOF het beste worden ondergebracht bij een gespecialiseerde boekhouder.
Boekhouding in de cloud
Boekhouders die voor grote ondernemingen werken hebben vrijwel altijd de beschikking over softwarepakketten die in de cloud functioneren. Het voordeel van deze professionele pakketten is, dat er een uitstekend systeem voor autorisatie in is verwerkt. Dat houdt in, dat elke ondernemer die deel uitmaakt van een VOF een persoonlijk sleutel krijgt om informatie op te vragen over de boekhouding VOF. Gewoonlijk zorgt de boekhouder ervoor dat er maandelijks een rapport beschikbaar wordt gesteld met de actuele stand van zaken van de VOF. De ondernemers kunnen daar conclusies uit trekken over de noodzaak om privé geld te reserveren voor een eventuele schuldeiser.
Gedeelde verantwoordelijkheid boekhouding
Er bestaat ook de mogelijkheid om de boekhouding VOF een gedeelde verantwoordelijkheid te laten zijn. Alle ZZP’ers die gezamenlijk de VOF vormen zijn dan verantwoordelijk voor hun eigen deel van de boekhouding. Ook in dat geval moet er een externe boekhouder zijn, die toezicht houdt dat iedereen zijn gegevens op tijd invoert. Dit moet een bedrijf zijn dat gewend is aan het werken met meerdere ondernemers in een VOF. Want er moet voorkomen worden dat er conflicten ontstaan tussen de verschillende ondernemers. De boekhouder kan dat voorkomen door de regie over de boekhouding te nemen.
Tip: Boekjewinst.nl